Kaffebrygning 

Kaffebrygning er en spændende øvelse i sig selv, hvor hver detalje tæller for at opnå den perfekte kop. Fra valg af bønner til vandets temperatur samt formalingsgraden. Hver parameter påvirker ekstraktionsprofilen og den endelige smag af din kaffe.

Det hele starter med bønnerne. Uanset om du foretrækker en mørk, fyldig smag eller en lysere, mere frugtig profil, er bønnetypen afgørende. At vælge friske kvalitetsbønner og male dem lige før brygning sikrer, at smagen er på sit højeste. Aromaerne bevares bedst i lukkede poser med ventil, der tillader overskydende CO2 at slippe ud.

Bryggemetoder

Der er mange måder at brygge kaffe på, og hver metode fremhæver forskellige aspekter af kaffens karakter. Her er nogle af de mest populære:

Filterkaffe

En klassisk metode hvor formalet kaffe i et papirfilter, placeret i en passende filtertragt, langsomt tilføres opvarmet vand, ved en ideel temperatur på 94-96°C. Dette skaber en meget ren kop kaffe uden partikler. Desuden er det let at kontrollere ekstraktionstid, ved at anvende den korrekte størrelse filtertragt til en passende mængde formalet kaffe og derved begrænse bitterhed i brygget. Som udgangspunkt anvender jeg 16 g kaffe til 300 ml vand (ca. 1:19 forhold).

Espresso

En brygningsmetode der kræver et mere avanceret udstyr i form af en espressomaskine, der kan generere varmt vand ved relativt højt tryk. Kaffebønnerne males ekstra fint, sammenlignet med filterbryg og kræver en speciel espressokværn. Den formalede kaffe placeres i et såkaldt portafilter og det allervigtigste punkt i processen, er at fordele kaffen i filteret, således at det tilførte vand (under højt tryk) presses jævnt igennem kaffen: Et godt udgangspunkt er: 18 gram kaffe til et espresso dobbelt shot, 36 mL vand igennem på 30 sekunder.

“Chanelling”, hvilket betyder at vandet finder den letteste vej gennem kaffen, fordi fordelingen af kaffen ikke har været optimal, leder til et dårligt espresso shot; ofte tynd kaffe med en meget syrlig smag.

French Press (Stempelkande)

En brygningsmetode, som er relativt simpel, hvor kaffen formales væsentligt grovere end til filterkaffe. Adskiller sig fra traditionel filterbryg, ved at den formalede kaffe overhældes med varmt vand (94-96°C) i glaskanden. Kaffen ekstraherer  i det varme vand  i 4 min. Herefter røres der rundt med en ske så kaffen bundfældes. Skum på toppen af vandspejlet fjernes med en ske, da dette ellers tilfører bitterhed til brygget. Efterfølgende sættes stemplet med metalfilteret i kanden og  trykkes i bund. Som udgangspunkt anvender jeg et forhold 1:19 mellem gram kaffe og gram vand (= ml, da 1 mL vand vejer 1 gram).

Cold Brew

En helt anderledes bryggemetode, hvor vandet som anvendes til ekstraktion af den formalede kaffe er iskoldt (findes dog varianter hvor vandet er køleskabskoldt dvs ca 4-5°C).

Kaffen formales som til French Press eller en anelse finerer og placeres i en glascylinder, som vist på billedet. Før man hælder kaffen i placeres et glasfilter i bunden af kammeret. På toppen af kaffen placeres et rundt papirfilter. Nu hælder man vand i det øverste kar og tilsætter rigeligt med isterninger direkte fra fryseren.  Hanen mellem vandkammeret og kaffekammeret åbnes og flowet tilpasses, således at der kommer et dryp vand (25 µL) over kaffen pr sekund. Da dette er en kold ekstraktion af kaffearomaerne, får brygget en ganske anden smagsprofil end ved traditionelt varmt kaffebryg. Perfekt på terrassen med en isterning i på en varm sommerdag. Anvend ca. 125 g kaffe pr 1 liter vand. Kaffen males som til French Press eller lidt finere; du må prøve dig frem afhængigt af ristningsgraden af kaffen.

AEROPRESS

En AeroPress er en fasinerende kaffebrygger, som har opnået nærmest ikonisk status relativt tidligt efter sin introduktion. En “uundværlig rejsemakker” der sammen med en manuel hånd-kaffekværn og friske bønner kan redde enhver situation om du er på telttur i ødemarken eller overnatter på et hotel, hvor kaffen smager som “øgle-gylp”…

Brygget du får fra en AeroPress ligger på en skala fra filterkaffe (Pour-over) til French Press afhængigt af din metode. 1. Du kan vælge at trykke vandet igennem den malede kaffe umiddelbart efter du har tilsat vandet i det øverste kammer og kortvarigt omrørt (ca. 10 sekunder); eller 2. Du kan vælge at lade brygget trække i det øverste kammer fra 1 min til 4 min før du sætter stemplet i og trykker kaffebrygget gennem filteret og ned i den nederste beholder (kop). Du må optimere grovheden af kaffen du får ud af din kaffekværn i forhold til ristningsgraden af din kaffe. Er der tale om en meget lys rist, anbefaler jeg finere malet kaffe (dog ikke helt så fint som til Espresso), mens en mørkere malet kaffe skal males lidt grovere. Får du for meget syrlighed i dit bryg, er det tegn på at du skal male kaffen lidt grovere i næste forsøg. Anvend som udgangspunkt 11 g kaffe til 200 mL vand.  Følg derudover instrukserne fra AeroPress brochuren for samling af systemet. Temperaturen på vandet anbefales at begrænses til 80°C af fabrikanten; jeg foretrækker 94°C (dog på eget ansvar i forhold til holdbarheden af udstyret, der er af hårdt plast).